woensdag 11 januari 2012

evalutie

             Hoeveel tijd heb je besteed aan de opdrachten voor BV?
Wij hebben allemaal thuis aan de blog gewerkt. Daarna hebben wij op school afgesproken om de blog te ontwerpen en alles erin te zetten.  Hier en daar moest er nog wat aangepast worden. Op school hebben we er samen nog  4 tot 5 uren mee bezig geweest.
             Wat heb je geleerd van de theorie en praktijk bij BV?
Wat wij vooral hebben geleerd bij bv is kijken met  en vanuit verschillende beeldaspecten.  En natuurlijk het kijken naar verschillende beelden en schilderijen. Denk bijvoorbeeld aan figuren in animatiefilms die er menselijk uitzien door bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Of het nadenken over de betekenissen van schilderijen.  
             Hoe is je visie op het vak BV ontwikkeld of veranderd?
Wij hadden niet verwacht dat we dit met bv zouden krijgen. Dit is een hele andere manier dan knutselen. We hebben ontdekt dat bv meer is dat met je handen werken.
             Wat zou je aan de module BV verbeterd willen zien?
Het was een interessant om te volgen, maar het zou ook leuk zijn om meer met je handen te doen.
             Wat zou je in een volgende module BV willen leren?
Het lijkt ons leuk om meer met je handen te gaan doen en hoe we dit dan in de praktijk moeten doen.
             Heb je voor je docent BV nog algemene tips en tops?
De volgende keer mag het iets duidelijker wat wij precies moeten maken. Het zou ook prettig zijn als we meer tijd in de lessen krijgen om aan de blog te werken.

Up (4D)

http://www.youtube.com/watch?v=A2yt1ooLQGo

  • Analyseer de titel van het beeld, de maker en het jaartal waarin het gemaakt is.
    De titel is Up, de regisseur is Pete Docter en producent Jonas Rivera. Het is gemaakt in 2009.
  • Benoem de belangrijkste aandacht punten in het beeld.
    De houding van de opa is krom en de kinderen zijn enthousiast, dit zie je aan de uitdrukkingen op de gezichten. Je ziet dat de personages door de tijd heen gaan. Dat zie je doordat het huis door verschillende omgevingen heen vliegt. 
  • Onderzoek de inhoud en de betekenis van het beeld middels meerdere bronnen over de maker en de context. In het beeld zie je de trailer van de film met de hoofdpersonages. Pete Docter heeft meerdere films geproduceerd, o.a. de film Mosters, Inc. 
  • Beschrijf hoe de vormgeving aansluit op de inhoud.Dit beeld laat zien hoe de film is opgebouwd. Opa en kind gaan een reis maken met het huis aan ballonnen. Je ziet dat huis door verschillende omgeving vliegt.  

Beschouwing

Wij hebben gekozen voor het melkmeisje. De betekenis van het schilderij is niet helemaal duidelijk. Je kunt het op verschillende manier bekijken. Het meisje schenkt melk, dit heeft als betekenis dat ze moeder wil worden. De melk is daar als betekenis: moedermelk.
Je zou het kunnen zien als een dienstmeisje. In die tijd werden de dienstmeisjes niet geschilderd, dus het is een bijzonder schilderij.

Wij hebben het melkmeisje nagemaakt op een post-moderne manier. Wij hebben er voor gekozen om de voorwerpen in het nu te laten zien, zoals: een mobiele telefoon, redbull, een thermoskan, kauwgom, etc.
De achterliggende gedachte van ons schilderij is dat vroeger de vrouwen in het huishouden werkte of als dienstmeid, maar tegenwoordig zijn vrouwen geëmancipeerd.
Het meisje maakt zich klaar voor haar eigen werk in plaats van het huishouden.

Beeldende vorming les

Op 2 december heb ik een les gegeven met als onderwerp animatiefilms en dieren. Ik liet de kinderen een beeld beschouwen. Ik liet ze dieren zien uit animatiefilms en ze daarbij laten benoemen wat de menselijke trekjes waren. Dus staat het dier, wat is zijn of haar mimiek en hoe staan de ogen.

Zo leren de kinderen eigenschappen en houdingen van mensen herkennen. vervolgens moesten ze zelf dit gaan omzetten naar hun eigen dier. Dit dier heeft dus ook mensenlijke trekjes. Er kwamen hierbij leuke uitkomsten. De kinderen moesten van gekleurde vellen papier stukjes scheuren en dit op een wit vel plakken. Dit was het enige materiaal wat ze mochten gebruiken. Je zag vooral verschil bij de jongens en de meisjes. De jongens scheurde grote vellen en plakte deze dan op. Terwijl de meisjes juist klein te werk gingen en dus ook kleine stukkjes papier scheurde.

Hieronder ziet u de resultaten van de les.




dinsdag 10 januari 2012

Van Melkmeisje naar Chickie




















Wat is je eerste indruk?
- is er iets dat je opvalt?      
- wie wil er iets vertellen over dit schilderij?
- heb je nog iets anders ontdekt?

Wat zie je?
- wat stelt het schilderij voor?
- wie is er afgebeeld en wat doet ze?
- kun je wat vertellen over de kleuren?

Wat betekent het?
- wat gebeurt er precies of wat zal er gebeuren?
- wat denkt de vrouw volgens jou op het schilderij?
- heb je een idee wat de maker met dit werk zou willen vertellen?


Onze eerste indruk is dat op het schilderij een dienstmeisje wordt afbeeld.
We zien een dienstmeisje met een kan melk. Ze draagt gekleurde kleren en een hoofdkapjeen haar mouwen zijn opgerold. We zien dat het lichtinval komt uit de linkerhoek.
Het dienstmeisje is aan het melk schenken. Bij melk denken wij aan moederschap, omdat melk het symbool voor moederschap is. De maker wil duidelijk maken dat de vrouw klaar is voor het moederschap.

Kung Fu Panda (3D)


·         Analyseer de titel (Nederlandse vertaling) van het beeld, de maker en het jaartal waarin het is gemaakt: Kung fu Panda. Makers: Mark Osborne en John Stevenson. Jaartal: 2008
·         Benoem de belangrijkste aandachtspunten in beeld
In het beeld zijn alle personen aan het springen en nemen ze een dynamisch positie. Dat komt door de vorm die hun lichaam aanneemt.  Op de achtergrond zie je een typisch chinees huisje staan. Dit zie je aan de vorm van het dak.
·         Onderzoek de inhoud en de betekenis van het beeld middels meerdere bronnen over de maker en de context. Als betekensi heeft dit beeld dat je de hoofdpersonen ziet als heldhaftige helden.
·         Beschrijf hoe de vormgeving aansluit op de inhoud: de vormgeving sluit aan op de inhoud door de kleuren die er zijn gebruikt ze zijn erg sober en passen goed bij de chinese cultuur. Verder hebben ze dieren gebruikt die ook in de chinese cultuur passen dus een panda en een slang.

The circle of life (2D)

        
 The Lion king:
24 november 1994 
Makers: Robert Allers, Rob Minkof
·         Benoem de belangrijkste aandachtspunten in beeld:
      In dit beeld zie je duidelijk de positie van de dieren. Rechts staat Scar, lager dan Simba. En hij kijkt weg van iedereen. Simba staat op het hoogste punt en kijkt naar zijn "onderdanen". De achtergrond van dit beeld is mooi helder blauw en dat contrasteert dan met de kleuren van de dieren zodat zij er goed uitkomen.
·         Onderzoek de inhoud en de betekenis van het beeld middels meerdere bronnen over de maker en de context:dit beeld is gemaakt voor de film. Het beeld komt niet voor in de film. Maar is voor reclame van de film.
·         Beschrijf hoe de vormgeving aansluit op de inhoud
       zoals ik bij punt één al had gezegd laat dit beeld een mooi en duidelijk zien hoe de verhoudingen liggen tussen de karakters.

Le ravissement de Psyche Cinderella


                                                        The bird of Betty, The Venus, Boop 


                                          Rembrandt